2007. december 2., vasárnap

A nagy parancsolat

Mk 12:30-31

Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második így szól: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! Ezeknél nincs nagyobb parancs.

Ezekenél nincs nagyobb parancs... De hogyan lehet parancsra szeretni? Emberileg úgy gondoljuk, hogy szeretni csakis érzelem dolga, valami, ami szívbõl jön, amit nem lehet erõltetni. Valójában a helyes szeretet az értelem, az érzelem és az akarat közreműködése által valósul meg.

Szeretni Istent

Elõször értelmünkkel kell megtaláljuk Isten szeretetének az okát. Ezt nem tudjuk megtalálni önmagunktól, hanem Isten mutatja meg nekünk, egy személyreszabott kegyelem által. Miután értelmünk megnyílt Isten szeretetére, érzelmeink mondhatni, maguktól formálódnak és lobbannak lángra. Harmadjára, Isten szeretetének értelmi és érzelmi megélése, akaratunkat is Isten viszontszeretére irányítja. Örömmel és szeretettel tölt el bennünket az a tudat, hogy Isten szeret minket. Ezért aztán mi is akarjuk Őt szeretni, mély érzelmekkel és értő szívvel.

De mindehez nélkülözhetetlen Isten segitő kegyelme, a mennyei Atya segítsége. Ha Isten segitő kegyeleme nem lenne, saját erőnkből soha nem tudnánk eljutni Jézushoz. Ugyanígy, ha Ő nem vezethetne el az Atyához, nem is ismerhetnénk meg és nem is szerethenénk meg Õt:

(Jn 6.65) Azért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha az Atya meg nem adja neki.

(Jn 14.6) Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.

(1Jn 4:19) Azért szeretjük (az Istent), mert ő előbb szeretett minket.

Tehát Isten szeretetében, az értelem, az érzelem és az akarat kölcsönösen támogatják és átjárják egymást.

Értem

Értelmem Isten szeretetére irányítom, így érzelmeim hozzá emelkednek, a megerősödött, szent akaratban. Értelmemet Isten akaratának és parancsolatainak megértésére irányítom:

(Ef 5.17) Ne legyetek értetlenek, hanem értsétek meg az Úr akaratát.

Teljes értelmi képességünkkel szolgáljuk az Urat és így egyre inkább megértjük az Õ művét:

( Ef 3.17-18) ...hogy a hittel Krisztus lakjék szívetekben, s gyökeret verjetek és alapot vessetek a szeretetben. Akkor majd fel tudjátok fogni az összes szenttel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység,...

Érzem

Érzelmileg, a szeretet érzése tölti el szívemet az Úr iránt, mert értelmem felfogja Isten jó tervét és akaratom közremüködik ezzel a jó tervel. Ez az ingyenesen juttatott kegyelem, örömmel, szeretettel és hálával tölt el:

(Zsolt 61.9) Akkor majd folyvást dicsőítem neved, és mindennap beváltom fogadalmamat.

Ugyanakkor, Isten szeretete bűnbánatra indít. Látva az Ő jóságát, irgalmasságát és szeretetét, tûkör képzõdik lelki szemeink elé, amelyben világosan meglátjuk romlott természetünket:

(Róm 2.4) Avagy semmibe veszed, hogy Isten végtelenül jó, türelmes és elnéző, s nem jut eszedbe, hogy irgalma bűnbánatra akar vezetni?

Tehát Isten szeretete átjárja szívünket, lelkünket és az viszontszeretetre vezet minket...

Akarom

Akarom Istent szeretni, mert az értelmemmel felfogom, érzelmeimben átérzem, hogy Isten elõbb szeretett engem, mindent értem teremtett és mindent neki köszönhetek. A Nap, a Hold és a csillagok az idõt mérik számunkra (Ter 1.15). Meghatározzák az ünnepeket, a napokat és az éveket. Az ember a teremtés koronája és Isten mindent neki adott (Ter 1.28). Isten megáldotta az első emberpárt: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.” És végül, Isten a bûnbeesett emberért adta egyszülött Fiát:

(Jn 3.16) Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.

A felebaráti szeretet

Az önzetlen felebaráti szeretet Isten szeretetébõl fakad, a belénkáradó, megszentelõ kegyelem által. Létezik egyfajta emberi, testi szeretet is. Mi gonosz létünkre is tudunk valamilyen módon szeretni. De az igazi szeretet Isten kegyelmébõl van. Isten kegyelme az, ami kiűzi belõlünk a sötétséget, az önzést, a félelmet, hogy szent szeretet működjön bennünk. Csak így lehetünk képesek igazán szeretni.

(Mt 7,11) Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik.

(1Jn 4.18) A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet.


Aki tehát igazán szereti Istent, az szereti embertársait is, de aki nem szereti embertársait, az Istent sem szereti:

(1Jn 4.20) Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát.

A felebaráti szeretet nem érzelgõsségbõl, nyájaskodásokból, vagy minden áron való bekésségbõl áll, hanem Istenhez való ragaszkodásból és tettekből. Akarom szeretni, szolgálni testvérem javát, hogy õ is eljusson az üdvösségre:

(1Jn 3,18) Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.

(1Tessz 5.14) Kérünk továbbá benneteket, testvérek, feddjétek meg a nyughatatlanokat, bátorítsátok a kislelkűeket, gondozzátok a betegeket, tanúsítsatok mindenki iránt türelmet.

(Júd 1.23) “másokat mentsetek meg, kiragadva őket a tűzből; a többieket pedig rettegve szánjátok, s még a testük megfertőzte ruhát is gyűlöljétek.”


Az ószövetségben, Izrael népe megkapta a Törvényt és a Tízparancsolatot. Az ember nem tudta saját erejébõl betölteni a Törvényt, de az Úr Jézus eljött és beteljesítette azt:

(Mt 5.17) Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.

Az Emberfia megváltotta az emberiséget és mennybemenetele után elküldte a Szentlelket. A Szentlélek tanít és segít minket a nagy parancsolat megélésében. Általa részesülünk a kegyelemben, amely segít minket:

(Jn 1.16) Mindannyian az ő teljességéből részesültünk, kegyelmet kegyelemre halmozva.

Nekünk már nem kell erõlködnünk, hogy a törvény betű szerint való betartására, mert az Úr Jézus új parancsolatot adott nekünk, amely az egész törvényt átfogja:

(Jn 13.34) Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.
 
De milyen is valójában az Úr Jézus szeretete? Nézzünk fel a Golgotára, az Ő keresztjére. Ott megláthatjuk, hogy milyen az igazi szeretet, amely a kínhalálig képes szeretni. Szent Pál, a saját tapasztalatából írja meg a szeretethimnuszt. Ez részletes receptet ad nekünk a szeretet parancsolatának megélésére (1Kor 13). Minden hiábavaló ha nincs bennünk szeretet. A szeretet jóságos, a szeretet tűrelmes, nem féltékeny, nem kérkedik, nem kevély, nem tappintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel, nem örül a gonoszságnak, stb.

Ima: Bevaljuk Uram Neked, hogy távol állunk az igazi szeretettõl és kérjük Máriát, Isten Anyját, hogy vezessen el minket is az igaz szeretetre. Ámen.


1 megjegyzés: