2021. október 13., szerda

Elsõ az igazság

(Lk 11:42;46) De jaj nektek, farizeusok! Mert tizedet adtok a mentából, a rutából és minden veteményből, de elhanyagoljátok az igazságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni. Jaj nektek, farizeusok! Mert szeretitek a főhelyeket a zsinagógában, és a köszöntéseket a piacon. Jaj nektek, mert olyanok vagytok, mint a jeltelen sírok, amelyek fölött emberek járnak, anélkül, hogy tudnának róla.’’ Erre a törvénytudók közül az egyik ezt mondta neki: ,,Mester! Ha ezt mondod, minket is gyalázol.’’ Ő ezt felelte neki: ,,Jaj nektek is, törvénytudók! Mert elviselhetetlen terheket raktok az emberekre, magatok pedig egy ujjatokkal sem érintitek a terheket. 

Sokan beszélnek mostanában a szeretetrõl. Divat lett. És bizony hamisan beszélnek... Mindig az volt az érzésem: hogyan is merészelnek ezek beszélni a szeretetrõl (mikor tudják, hogy Isten a szeretet, 1 Ján 4:8)?... Bálint Lajos érseknek van egy kis hitvédelmi füzete a szektákkal szemben. Abban olvastam elõször, hogy nincs igaz szeretet, csakis az igazságban. Minden szeretet, ami az igazságon kívül van hazugság...

A fenti igerészben "de facto" megmutatkozik, hogy az igazságban való élet megelõzi a szeretetet. Mindenféle szeretetet... Isten szeretete magába foglalja azt is, hogy szeresd Uradat Istenedet és azt is, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat. A második azért Isten szeretete, mert hogyan szerethetjük Istent, ha nem szeretjük felebarátunkat? És ha szeretjük Istent, akkor az Õ szeretete elvezet a felebaráti szeretetre is...

A parancsolatok summája a szeretet nagy parancsolata:

(Mk 12:30-31) Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. (Ez az első parancs.) A második így szól: szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezeknél nagyobb parancs nincsen.”

És Isten szeretetének bizonyítéka a felebaráti szeretet:

(1 Jn 4:20-21) Aki azt állítja: szeretem az Istent, de felebarátját gyűlöli, az hazug. Aki ugyanis nem szereti testvérét, akit lát, Istent, akit nem lát, hogyan szerethetné? Ezt a parancsot kaptuk tehát tőle: Aki szereti Istent, szeresse testvérét is.

Mi következik ezekbõl:

1. Ha szeretjük Istent, akkor rendezzük életünket Isten igazsága szerint.

2. Az igazság megelõzi a szeretetet. Az igazságot benünk Isten kegyelme munkálja ki, mert Õ elõbb szeret minket ( 1 Jn 4:19) és az igazság elvezet a szeretetre. Ezután, a szeretetben való tökéletesedés, elmélyíti bennünk az igazságot.

3. Nincs igaz szeretet igazság nélkül és az igazságon kivüli szeretet, hamis szeretet, vagyis bûn.

Ilyen például a "szivárványos" szeretet és az efajta humanizmus. Isten megteremtette az embert. Férfiúnak és nõnek teremtette õket és látta, hogy teremtménye ( Ter 1) Mit jelent az, jó? Azt jelenti, hogy működõképes. Mit jelent az, hogy az ember működõképes? Azt, hogy él, szaporodik és uralma alá hajtja a földet.

(Ter 1:28) Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.  

Ha egy óramûves órát gyárt, akkor utána felhúzza és megfigyeli. Megfigyeli, hogy ketyeg-e, hogy a mánusok járnak-e és hogy az óra hosszútávon pontosan jelzi-e az idõt. Öszehasonlítja egy etalon órával. Ha találnak, akkor azt mondja, hogy az óra jó. Így van az emberrel is, akinek etalonja Isten. A „szivárványos óra” nem jó... Nem termékeny, nem szaporodik, csakis gyengeséget, kihalást hoz maga után. Ezért aztán nem is tudja uralma alá vonni a földet. Az a civilizáció, amelyben ilyen hamis szeretet uralkodik, Isten igazságán kívül helyezkedik és halálra van itélve. Tehát itt elsõsorban nem erkölcsõl van szó, hanem az igazságról. Elsõ az igazság. Ami Isten igazságán kivül van, az pusztulásra van ítélve. Vagy másképp fogalmazva, aki Isten igazságán kívül építi életét, az menthetetlenül el fog veszni. 

Ima: Uram szeretem az igazságot, mert Te vagy az út, az igazság és az élet. Ámen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése