2017. augusztus 21., hétfő

Akinek van, annak még adnak

(Mt 13:10-15) Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példabeszédekben?” „Nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait – felelte –, de nekik nem. Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. Azért beszélek nekik példabeszédekben, mert van ugyan szemük, de nem látnak, van ugyan fülük, de nem hallanak. Beteljesedett rajtuk Izajás próféta jövendölése, mely így szól: Hallván hallotok, de nem értetek, nézvén néztek, de nem láttok. Megkérgesedett e népnek a szíve. Nehezen hallanak a fülükre, a szemüket meg behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, s szívükkel ne értsenek, nehogy bűnbánatot tartsanak, és meggyógyítsam őket.

Sokan csodálkoznak az Úr Jézusnak ezen a kijelentésén: Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van. Hát akkor hol az irgalmasság, hol a szolidaritás és egyáltalán hol van a demokrácia. Ugyebár, az a bizonyos: Fraternite, liberte, egalite...

Ennek megértésére jó példa Salamon király imádsága:
(2 Kron 6-12) Salamon odajárult az Úr színe elé a bronzoltárhoz, amely a megnyilatkozás sátora előtt van, és ezer égőáldozatot mutatott be rajta. A következő éjszakán az Isten megjelent Salamonnak, és azt mondta neki: „Kérhetsz bármit, megadom neked.” Salamon így felelt az Istennek: „Nagy irgalmat tanúsítottál atyám, Dávid iránt, engem pedig megtettél helyette királynak. Nos hát, Uram, Istenem, teljesítsd ígéretedet, amelyet atyámnak, Dávidnak tettél. Mivel te tettél királlyá a nép fölé, amely megszámlálhatatlan, mint a föld pora, adj hát nekem bölcsességet és értelmet, hogy jól teljesíthessem kötelességemet e nép élén. Hiszen ki is tudná kormányozni ezt a te nagy népedet?” Az Isten így válaszolt Salamonnak: „Mivel ez a szíved vágya, és nem kértél gazdagságot, vagyont vagy dicsőséget, sem ellenségeid életét, sőt még csak hosszú életet sem kívántál, hanem bölcsességet és értelmet kértél, hogy kormányozni tudjad népemet, amelynek királyává tettelek, megadom neked a bölcsességet és az értelmet. Sőt, olyan gazdagságot, vagyont és dicsőséget is adok neked, amilyen sem azoknak a királyoknak nem volt, akik előtted voltak, de utódaidnak sem lesz.”

Erre, a mai nyelvezetben, azt mondhatnánk, hogy Salamon megütötte a jackpot-ot, vagy mint a népmesékben a legkisebbik királyfi, mivel bölcsen választott, bõség lett a jutalma... Tehát Salamon bölcsen kért az Úrtól, ezért megkapta a bölcsességet és vele együtt minden gazdagságot. Vagyis Salamon azért nyerhetett bölcsességet, mert már bölcs volt... Láthatjuk ebbõl a példából, hogy akinek van, annak adatik, hogy bõvelkedjék benne. De honnan volt neki az a kezdõtõke, amellyel megnyította a bõség forrását?... Az atyjától... Láthatjuk, hogy Salamon direkt azzal vezeti be kérését, hogy az apja, Dávid érdemeire hivatkozik. Sõt maga az Úr is Dávidra hivatkozik, amikor késõbb irgalmasságot gyakorol Salamonnal:
(1 Kir 11:11-13) Ezért az Úr így szólt Salamonhoz: „Mivel így áll veled a dolog, hogy nem tartottad meg szövetségemet és a törvényeket, amelyeket szabtam, elveszem tőled a királyságot és szolgádnak adom. De atyádra, Dávidra való tekintettel nem a te életedben teszem ezt meg, hanem fiad kezéből ragadom ki. S nem veszem el az egész királyságot; egyetlen törzset meghagyok fiadnak, atyád, Dávid kedvéért és Jeruzsálem miatt, hisz kiválasztottam.”

Hogy van akkor ez? Amint az atyák átkából a fiak is részesednek, úgy az atyák áldásából is részesednek a fiak.
(Kiv 20:5) Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon
(Szám 14:18) Az Úr türelmes, s bőségben van nála a kegyelem, megbocsátja a bűnt és a gonoszságot, de azért nem hagyja megtorlatlanul, ellenkezőleg, az apák vétkét a harmadik s negyedik nemzedékig számon kéri az utódokon.
Ábrahám fiai, akár test, akár lélek szerint ( Róm 4:11-14) viszont áldottak:
(Ter 12:3) Megáldom azokat, akik áldanak téged, de akik átkoznak téged, azokat én is megátkozom. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége.”

Megfigyelhetjük az evangéliumokban, hogy az Úr Jézus körül mennyi szoros rokonság van. Mi ez? Nepotizmus? Nem, hanem az áldásban részesülõ családtagok... Az Úr Jézusnak közeli rokona Keresztelõ János és unokatestvére Jakab apostol. Péter és András apostolok, János meg Jakab apostolok, a Zebedeus fiai, testvérek... A Szûzanya és Mária, Kleofás felesége, pedig nõvérek voltak...

Kik azok, akiknek nincs? Õk azok, akik bûnös nemzetségek leszármazottai, akiknek nincs, vagy esetleg csak egy talentumuk van. Az egytalentumos ember  problémája (Mt 25:24), hogy nem hisz és nem bízik Istenben. Jön a szívébe Istentõl a segítõ kegyelem, de hitetlenségbõl, a bizalom hiányában, a lelki restség miatt, hamis szégyenlõségbõl és a világ elõtti gyáva meghátrálás miatt, elfojta magában a szent gondolatokat. Pedig ha csak egyszer is megosztaná gondolatait, néhány szó erejéig, egy több talentummal rendelkezõ emberrel, aki az õ pénzváltója lehetne (Mt 25:27), szavai hallatára felbuzdúlna az, és háztetõkrõl hirdetné (Mt 10:27) az õ egytalentumos hitét. Így kamatozhatna az õ egy talentuma is, Isten országának terjesztésében. De mivel a hitetlen és rest szolga nem tesz semmit, ezért az az egy kegyelem is, amit saját gondolatának vél, elvétetik tõle és másnak adatik, mert az az Istené és Õ annak adja, aki megérdemli.

De ha valakinek egy talentuma se lenne, arról is gondoskodik az Úr Jézus, amikor azt mondja:
(Mt 7:7 -11) Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek! Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak. Melyiketek ad fiának követ, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad neki kígyót? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik.

De hiába mondják a templomokban az embereknek, hogy imádkozzanak, sokan nem akarnak sem imádkozni, sem az Istent megvallani, megdicsõíteni a világban. Aztán, amikor az itéletre kerülnek, akkor szégyenkezve mentegetik magukat, hitetlenségüket, restségüket és gyávaságukat...

A mennyek országa hasonlatos a meglyukadt gáthoz. Az ember odamegy és addig piszkálja azt a lyukat, amelyen a víz csordogál, amíg a gát átszakad, a víz áttöri a gátat, és teljesen elárasztja azt, aki a gáton erõszakot követett el. Mert az erõszakosoké a mennyek országa, nem a hitetleneké, meg a gyáváké...
(Mt 11:12) A mennyek országa Keresztelő János idejétől mindmáig erőszakot szenved, az erőszakosok szerzik meg.

Törekedjünk, törtessünk a mennyek országáért és a mennyei kincsekért nap mint nap, mert a napok gonoszak ( Ef 5:16)...

Ima: Uram Jézus, adj nekünk nagy hitet, hogy úgy tudunk bízni Benned, ahogyan Mózes bízott, amikor az életét is felajánlotta a népért. Ámen.
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése