2010. április 28., szerda

Nyomjuk el a szegény igazat

Bölcs 3:10-20

Nyomjuk el a szegény igazat, ne kíméljük az özvegyet,és ne tekintsünk a koros aggastyán ősz hajára! Erőnk legyen az igazság mércéje,mert ami gyenge, az haszontalan! Leselkedjünk tehát az igazra, mert az utunkban áll,és ellenkezik tetteinkkel,törvényszegést vet a szemünkre,s megszól, hogy vétettünk a tisztesség ellen. Azzal kérkedik, hogy nála van az Isten ismerete,és Isten gyermekének mondja magát. Nézeteinknek ő a vádlója, még az is terhes nekünk, ha látjuk őt,mert élete másokétól különbözik,és ösvényei egészen különösek. Ő komolytalannak néz minket,tartózkodik útjainktól, mint a szennytől,s boldognak hirdeti az igazak végét,és azzal dicsekszik, hogy Isten az ő atyja. Lássuk tehát, igazak-e beszédei?Tegyük próbára, mi lesz majd vele,tudjuk meg, milyen lesz a vége! Mert ha az igaz Isten gyermeke, akkor ő meg is óvja,és kiragadja ellenségei kezéből. Tegyük őt próbára szidalommal, kínzással,hogy megismerjük szelídségét,és kipróbáljuk állhatatosságát! Ítéljük őt gyalázatos halálra,mert - amint mondja - oltalomban részesül!"

Nyomjuk el a szegényt, ha õ úgy akar élni mint a mezõ lilioma, mint az ég madara, amint Mestere tanította neki - nem mint mi - akik habár Õróla neveztetünk, mégis dúskálunk, amikor a mellettünk lévõ szükséget szenved.

Nyomjuk el a szegényt ha véleményét kifejti, dobjunk félre minden párbeszédet, mert akkor egyhamar világosság derül a hallgatóság elõtt, hogy ki az igaz, és ki tartja meg a parancsolatokat.

Nyomjuk el a szegényt, lökdössük félre mindenféle jövedelmezõ tevékenységtõl, javaktól, mint a gyenge borjút a jászol mellõl, hogy csak mi juthassunk hozzá a jó falathoz, az örömökhöz és mi arathassunk minden dicséretet.

Nyomjuk el a szegényt dicsõítve, tisztelve és felhasználva céljaink elérésére a gazdagokat, hízelegve a kizsákmányolónak és hátatfordítva a gyengének és az ûgyefogyottnak.

Nyomjuk el a szegényt, segítve õt olyan könyöradományokkal, amelyeket önmaguk dicsõitésre elnyomóik adnak.

Nyomjuk el a szegényt, vegyük el becsületét és méltóságát becsméreléssel, munkájának leértékelésével és kiforgatásával.

Nyomjuk el a szegényt, állítsuk gyermekét a hátsó sorba, dicsérjük a gazdagnak, gyermekét, adjunk neki oda minden fõszerepet és minden dijjat.

Nyomjuk el a szegényt, forgassuk ki igazát a gazdag javára, tanítsuk móresre, hogy máskor ne orcátlankodjon igazát keresve.

Szegény gazdagok...

1 megjegyzés: