2012. szeptember 12., szerda

Szentlélekkel és tûzzel

(Mt 3:10-12) A fejsze már a fák gyökerén van: Kivágnak és tûzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt. Én csak vízzel keresztellek, hogy bûnbánatra indítsalak benneteket, de aki a nyomomba lép, az hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy a saruját hordozzam. Õ Szentlélekkel és tûzzel fog benneteket megkeresztelni. Szórólapátja már a kezében van. Kitakarítja szérûjét, a búzát csûrébe gyûjti, a pelyvát pedig olthatatlan tûzbe vetve elégeti.”

Amikor az Úr Jézus ördögöket ûzött ki, több esetben látható volt, hogy egy olyan erõ hatott azokra, amelynek képetelenek voltak ellenállni... Mi ez az erõ? Hogyan nyilvánul meg? Miként hat az ördögökre és miként hat a természetre?...

A Lélek ereje

Nézzük meg azokat az igerészeket, amelyek konkrét információkat adnak az ördögûzéssel kapcsolatosan...

(Mt 8:28-32) Amikor a túlsó parton Gadara környékére ért, két ördögtõl megszállt emberrel találkozott. A sírboltokból jöttek elõ. Annyira elvadultak voltak, hogy senki sem mert az úton járni. Így kiabáltak: „Mi közünk hozzád, Isten fia? Azért jöttél ide, hogy idõ elõtt gyötörj minket?” Messze tõlük nagy sertéskonda legelészett. Ezért az ördögök kérték: „Ha kiûzöl minket, küldj a sertéskondába!” „Menjetek!” - mondta nekik. Erre kimentek és megszállták a sertéseket, mire az egész konda lerohant a meredekrõl a tóba és vízbe fúlt. (v.ö. Lk 8:26-33).

Ez az igerész azt mutatja meg, hogy az ördögöknek semmi közük sincs Jézushoz, Isten egyszülött Fiához, aki a világ Világossága (Jn 8:12). Az ördög a sötétség, a hazugság atyja (Jn 8:44) és már el van kárhozva, csak még nem érkezett el az ítélet végrehajtásának ideje, amikor az örök gyötrõdésre vetik az olthatatlan tûzes tóba (Jel 20:14). Ezért könyörögnek az ördögök, hogy evilágban maradhassanak, hogy legalább a végsõ ítélet napjaig ne kelljen gyötrõdniük...

(Mt 12:27-29) Ha én Belzebul segítségével ûzöm ki a gonosz lelkeket, a fiaitok kinek a segítségével ûzik ki? Így õk lesznek bíráitok. De ha én Isten Lelkével ûzöm ki a gonosz lelkeket, akkor már elérkezett hozzátok az Isten országa. Hogy törhet be valaki az erõs ember házába, s hogy rabolhatja el vagyonát, hacsak elõbb meg nem kötözi? Akkor kifoszthatja házát.

Ez az igerész azt világítja meg, hogy Jézus a Szentlélek által ûzi ki a gonosz lelkeket, Aki olyan a gonosznak, mint az emésztõ tûz, de az igazaknak, akik befogadják Isten igazságát, szeretet és életet adó Lélek. A Szentlélek belekapcsol Krisztus testébe, Isten országába és a szentháromságos életbe. A Szentlélek végtelen erejû és hatalmú, és nincs olyan gonosz lélek, amely ellenállhatna neki. Megszorítja, megperzseli és eltaszítja a gonosz lelkeket, de az igaz lelkeket szeretettel átöleli, vigasztalja, táplálja és erõvel tölti el...

(Mk 3:14-15) Tizenkettõt rendelt, akiket apostoloknak nevezett, hogy vele legyenek, s hogy elküldje õket hirdetni az igét. Hatalmat adott nekik, hogy kiûzhessék az ördögöket.

Amint megígérte az Úr Jézus, hogy elküldi a Szentlelket, úgy meg is kéri Őt, hogy adja kenetét a választott emberekre, azaz nyugodjon meg rajtuk. Ezek a felkentek... Ilyenek voltak a próféták, az apostolok, a tanítványok, és ilyenek ma is azok, akik adományokat kapnak az Úrtól, hogy szolgáljanak az Úr szõlõsében...

(Mk 9:38-40) Ekkor János szólalt meg: „Mester, láttunk valakit, aki ördögöt ûzött a nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem tartozik közénk.” Jézus így válaszolt: „Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni. Aki nincs ellenünk, az velünk van.( v.ö Lk 9:49-50).

Ez az ember nem követte Jézust, sem az apostolokat és mégis, mivel hitt Jézus nevében, sikeresen ûzte ki az ördögöket. Ha valaki hisz Jézusban, akkor odaszegül melléje a Szentlélek az Õ erejével, még akkor is, ha az a személy nem Isten akarata szerint jár el. Az Úr az összhaszonra van tekintettel, amely által Isten országa terjed. A szolgáló ember életét majd ettõl függetlenül fogja megítélni...

(Mk 16:17-18) Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt ûznek, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak.”

Az élő hit az, ami megmozdulásra bírja a Szentlelket (Mt 17:20) és Jézus ígérete szerint támogatja az embert az ördögûzésben vagy egyébb csodás gyógyulásokban.

(ApCsel 10:38) Miképp kente fel az Isten a názáreti Jézust Szentlélekkel és hatalommal. S õ ahol csak járt, jót tett, meggyógyította az összes ördögtõl megszállottat, mert vele volt az Isten.

A Szentlélek, a harmadik isteni személy, hasonló a vízhez, a tûzhöz, a fejre öntött drága olajhoz, az ember fejére leszálló fehér galambhoz, az embert megérintő isteni ujjhoz, stb. Mindegyik hasonlat valamilyen tulajdonságát domborítja ki a Szentléleknek. A víz a Szentlélek életet adó tulajonságát mutatja, a tûz a Szentlélek megtisztító hatását, az olaj a Szentlélek erejét, a galamb a Szentlélek szelídségét és békéjét, az ujj pedig a Lélek érintését... A fenti szentírási rész arra világít rá, hogy Isten Fia a Szentlélek erejével gyógyított és ûzte ki az ördögöket.

A Lélek tüze

(Kiv 3:2) Itt megjelent neki az Isten angyala a tûz lángjában, egy égõ csipkebokorban. Mikor odanézett, látta, hogy a bokor ég, de nem ég el.

(MTörv 4:36) Az égbõl hallatta szavát, hogy tanítson; a földön hatalmas tüzet mutatott, és a lángok közül hallottad a szavait.

Mivel Isten lélek és szent, ezért az ősbűn átka alatt szenvedő természetes világban, mintegy tisztító és emésztõ tûz formájában jelenik meg Izrael népének. Ez azért van, mert Õ teljesen tiszta, tökéletes és e világ bûnössége és tisztátalansága nem közelíthet Hozzá...

(Kiv 19:18) Az egész Sínai-hegyet beborította a füst, mivel az Úr tűzben szállt le rá. A füst úgy szállt fel, mint az olvasztókemence füstje, s az egész hegy hevesen megrendült.

(Ez 1:27) Láttam: fénylett, mint az érc, s mintha tûz vette volna körül. Attól fölfelé, ami a derekának látszott, s attól lefelé, ami a derekának látszott, olyasmit láttam, mint a tûz, és körülötte fényességet.

(Ez 8:2-3) Ezt láttam: egy emberhez hasonló lény jelent meg. Attól lefelé, ami a derekának látszott, tûz volt, a derekától fölfelé meg fénylett valami, mint az érc.

Így látta Ezekiel lélekben az Urat. Maga a lénye hasonló a tûzhöz és a tûzes érchez. Ez a tûz az Úr szentségét, a tökéletes tisztaságát és minden tisztátalant megemésztõ hatalmát jelképezi...

(Ez 10:6-7) Akkor ezt a parancsot adta a fehér ruhába öltözött embernek: „Végy tüzet a kerubok közt levõ kerekek közül!”

Ez az igerész összefügg az alábbi (Mk 9:49) és (Lk 12:49) igerészekkel és a Szentlélek tûzének elterjedését jelképezi a földön...

(Iz 33:14) Rémület fogta el Sionban a bûnösöket, az istenteleneket félelem szállta meg: Ki lakhat közülünk együtt az emésztõ tûzzel, s melyikünk maradhat az örök lángokhoz közel?

A pokol tüze

Az Úr Lelkének tûze megemészti a tisztátalanokat és a bûnösöket, de az igazaknak élet és öröm. A pokol tüze egy misztérium... Egy hely, vagy egy állapot?... Valóságos tűz, vagy tűzhöz hasonlatos odakötözöttség egy kínhoz? A feltámadt elkárhozottakat már nem egy kiszárító és elhamvasztó tűz égeti, hanem a szellemi testet odakötő, kínokat okozó tűz...

(Mt 18:8) Ha kezed vagy lábad botrányt okoz, vágd le és dobd el! Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, két lábbal az örök tûzre kerülnöd.

(Mt 25:41) Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elõl, ti átkozottak, az örök tûzre, amely a sátánnak és angyalainak készült.

(Lk 16:24-26) Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hûsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrõdöm ezekben a lángokban. Fiam - felelte Ábrahám -, emlékezzél csak vissza, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg hogy kijutott a rosszból. Most tehát neki itt vigasztalásban van része, a te osztályrészed pedig a gyötrelem. Ráadásul köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy akik innét át akarnának menni hozzátok, ne tudjanak, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki.

(Jn 15:6) Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szõlõvesszõt, ha elszárad. Összeszedik, tûzre vetik és elég.

(Jel 14:9-10) Egy harmadik angyal is megjelent, és nagy hangon így szólt: „Aki leborul a vadállat és képmása elõtt, és homlokán vagy karján viseli bélyegét, az inni fog az Isten haragjának borából, amelyet színtisztán töltött haragja kelyhébe. Kénköves tûzben fog gyötrõdni a szent angyalok és a Bárány színe elõtt.

(Jel 20:10) A sátánt, aki félrevezette õket, kénköves, tüzes tóba vetették - itt fog gyötrõdni a vadállattal és a hamis prófétával éjjel-nappal, örökkön-örökké.

(Jel 20:15) Aki nem volt beírva az élet könyvébe, azt a tüzes tóba vetették.

A Gyehenna tüze, a pokol, vagyis a kárhozat tüze, nem a Szentlélek tüze, hanem egy elkészített hely, amely nem csak hely, hanem állapot is... 
Az elkészített helyek (Jn 14:3) többféléek: lehet a nyugalom helye az igazaknak (Zsid 4:9-10), lehet a tisztítõtûz a már üdvözült tisztulandóknak, akik még egyfajta börtönben töltik ideigtartó büntetésüket (Mt 5:26), lehet az alvilág, az ítéletre váróknak és lehet a pokol tüze az elkárhozottaknak...

A Gyehenna dögkútat, szeméttelepet jelent, ahová a kárba veszett jószágokat, dolgokat dobták és égették el, nehogy megfertõzzék a várost. Régen a Gyehenna telepe folyamatosan égett és füstölgött. Hasonlóképpen, azok az emberek is, akik nem ismerik fel életük értelmét, akik nem fogadják el Istent, az Õ szeretetét és az ördöghöz pártolnak, azok kárba vesznek. Az ilyeneknek jobb lett volna, ha meg sem születtek volna (Mt 14:21), mert akkor nem lenne örök gyötrõdésük. A pokol igazából a ördögnek készült, de azok is odakerülnek, akik nem fogadják el Isten megváltó szeretetét és az ördögöt követik. Ha az ember megszületett, ha Isten megteremtette az embert, akkor az embernek válaszolnia kell Isten szeretetére. Ha nem válaszol erre, akkor hiába született és kárba veszik, azaz elkárhozik...

A tisztító és erőt adó tűz

(Mk 9:49) Mindenkit tûzzel sóznak majd meg.

Ez a tûz, mint egy esõ hull az emberekre, hogy meggyúljanak és kiégjen belõlük minden tisztátalanság. Mindenkinek, aki megtér, át kell mennie ezen a tûzpróbán, hogy csak az életszentsége maradjon meg a lelkében. Ez összefügg azzal, amit Szent Pál fejt ki bõvebben a (1Kor 3:13-15)-ben.

(Lk 12:49) Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon!

Ez a Szentlélek tûze amely az evangélium által terjed a világban, hogy lángra lobbantson minél több lelket. Ez a láng a hit gyertyáit gyújtja lángra a lelkekben. Ez az a szövétnek, amelynek lángjára nagyon kell vigyázni, hogy ki ne aludjon (1Tessz 5:19)...




(ApCsel 2:3-4) Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különbözõ nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította õket.

A Szentlélek olyan, mint a tûz, amelyet sokfelé lehet osztani és mégis egy. A Szentlélek multilokációs. Bárhány részre is oszlik, mégis egy és ugyanazon isteni személy. A Szentlélek által a legkisebb ostyadarab is a teljes Jézus Krisztus élõ teste és vére. A Szentlélek által képesek a szentek megjelenni egyszerre több helyen is...

(1Kor 3:13-15) Az (Úr) napja ugyanis nyilvánvalóvá teszi, mivel tûzzel érkezik, és a tûz majd megmutatja, kinek mit ér a munkája. Akinek építménye megmarad, jutalomban részesül. De akinek mûve elhamvad, az kárt vall. Maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tûz által.

(Mt 12:36-37) Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet.

Minden emberi élet, minden emberi szó és cselekedet fel van írva, mintha DVD-re lenne rögzítve. Egyszer majd az Úr lángjaiban kell mindenkinek visszanéznie azokat. Az ember az ő életével lelke építményét építi. Kérdés, hogy az megáll-e ez az építmény, amikor az Úr, az Õ igazságának lángjaival megpróbálja. Akkor minden csalás, minden hamisság, minden képmutatás és minden egyébb bûn kiég az építménybõl és csak az marad meg, ami igaz. Ez ugyanaz, mint a Mal 3:3-ban megígért tisztulása a levitáknak... Ezt a tisztulás is a tisztító tûzzel van összefüggésben, mert az a lényege, hogy csak a megtisztultak mehetnek be az Úr szentélyébe, hogy ott szolgáljanak...

(Mal 3:3) Leül, mint az ezüstolvasztó és -tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megfinomítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt, hogy méltóképpen mutassák be az áldozatot az Úrnak.

Isten egy, de három személy, vagyis Szentháromság. Isten lélek és az Õ lénye, természete és tulajdonságai csak szemléltethetõek, de teljesen fel nem foghatóak. A Szentlélek a harmadik isteni személy. Õ a szeretet, mely szeret minket, a világosság amely megvilágosít minket, tûz amely megpróbál és megtisztít minket, víz mely életre kelt és éltet, az erõ amely megtart és átalakít, a szelíd galamb amely tappintatosan ránkszáll és békét ad, az ujj amely megérint minket...

A Szentlélek, az Õ tûzével és erejével, elsöpri a gonoszokat... A gonoszok végsõ sorsa a pokol tûzben való örök gyötrelem, ami a második halál, vagyis a kárhozat. Ez nincs Istenben, mert ez egy Istentõl örökre elszakított állapot. Az istenszeretõknek pedig minden a javukra válik (Róm 8:28) és akik félik az Urat, azok megszabadulnak a második haláltól, ami az örök halál...

Ima: Uram Jézus! Add kérlek a bölcsesség és az istenfélelem ajándékát, hogy mindig meglássam, ami fontos az üdvösségemre nézve. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése