2014. július 24., csütörtök

A sátán kikért titeket

(Lk 22:31) Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát.

Több szentírási könyvbõl kitûnik, hogy ideig-óráig, a gonosznak hatalma van a világ fölött. A Sátánnak bizonyos joga van a világ fölött, amit gyakorol is kegyetlenül. Honnan van ez a joga és miért gyakorolhat hatalmat?... Megtérünk az Úrhoz, Krisztus követõi és tanitványai leszünk, és mégis, egy idõ után azt tapasztaljuk, hogy a Sátán bekavar az életünkbe... Hogy van ez?... Miért engedi meg ezt Isten?...

A Sátán joga

Az õsbûnnel, Ádám és Éva esetével, a Sátán nemcsak a bûnt és a halált hozta a világba, hanem el is lopta az embert Istentõl. Azóta is, mindmáig, a sátán “adj király katonát” játszik a világban. A játék abból áll, hogy a gyerekek két, szemben álló sorban állnak fel, összefogott kezekkel, majd egymásnak szaladnak, hogy a  szemben álló sorból, lehetõleg minél több katonát szakítsanak le. Akiket leszakítanak, azok átállnak a másik oldalra.

Adj király katonát! – kiáltja a Sátán – és nekirohanva az embereknek, sokakat elszakít Istentõl, Isten országától és az Egyháztól. Mindaz aki bûnt követ el, a bûn és a Sátán rabszolgája. Jézus Krisztus azért jött a világba, hogy lerombolja a Sátán országát és kiszabadítson minket az õ igájából.
(Jn 8:34-36) Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mindenki szolga, aki bûnt követ el. A szolga nem marad ott mindig a házban, a Fiú azonban mindvégig ott marad. Ha tehát a Fiú szabaddá tesz benneteket, akkor valóban szabadok lesztek.
(Ján. 8:44) A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettõl fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság.
(Róm 6:22) Most azonban felszabadultatok a bûn alól, és Isten szolgái lettetek.
(1 Ján. 3:8, Károli) A ki a bûnt cselekszi az ördögbõl van,  mert az ördög kezdettõl fogva bûnben leledzik. Azért jelent meg az Istennek Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa.




A Sátán követeli jogát

Habár mindent Isten teremtett és jog szerint minden az Övé, mégis, mivel szabad akaratunk van, ezért Isten tiszteletben tartja döntésünket. Ha mi nem mellette döntünk, hanem a Sátán mellett, akkor Isten nem kényszeriti magát ránk. Így volt ez Ádám és Éva esetében is, és így van a mi esetünkben is. Isten meghív bennünket az Õ országába, megváltott minket Szent Fia, Jézus Krisztus keresztáldozata által, de ha mi a Sátánt választjuk, akkor Õ ezt tiszteletben tartja.

Ugyanakkor, tudni kell, hogy aki a Sátánt választja, afölött a Sátánnak joga van. Mivel az emberek bûnben élnek és nem Isten karata szerint, ezért a Sátánnak joga és hatalma van a világon, az egyes emberek életének részein, dolgain, alkotásain, állapotain, stb. Amit a Sátán hozott létre az emberek bûnös élete által, az a Sátáné. Mivel a dolgok vegyülnek az emberek életében, ezért azokat meg kell rostálni, hogy kiderüljön, mi az Istené, és mi a Sátáné. A Sátán orcátlanul kikéri azt, ami az övé, sõt azt is, ami nem az övé. Láthatjuk Jób életében, hogy igaz ember volt, semmit sem harácsolt, mindene Istentõl volt, mégis, igencsak megrostáltatott és megpróbáltatott, Isten nagyobb dicsõségére ( Jób 1:6-12). Péter apostol is azt gondolta, hogy készen áll követni  Krisztust és nem is sejtette, hogy hamarosan, mennyire keményen megrostálja õket a Sátán ( Lk 22:31).
(Jób 1:6-12) Egy napon az történt, hogy az Isten fiai fölkerekedtek, és az Úr elé járultak. A sátán is megjelent köztük. Az Úr így szólt a sátánhoz: „Honnét kerülsz ide?” A sátán ezt felelte az Úrnak: „Szerte bebarangoltam a földet és bolyongtam rajta.” Akkor az Úr így szólt a sátánhoz: „Felfigyeltél-e szolgámra, Jóbra? Mert nincs hozzá fogható a földön: feddhetetlen, derék ember, féli az Istent és kerüli a rosszat.” A sátán azt válaszolta az Úrnak: „Talán bizony ingyen olyan istenfélõ az a Jób? Nem magad emeltél-e sövényt köré, háza és minden vagyona köré? Megáldottad keze munkáját, úgyhogy birtoka egyre gyarapszik a földön. Csak nyújtsd ki egyszer a kezedet és nyúlj hozzá egész vagyonához! Szavamra, szemtõl szemben fog majd káromolni!” Az Úr erre azt mondta a sátánnak: „Nos, kezedbe adom mindenét, amije van. Csak rá magára nem szabad rátenned a kezed.” Erre a sátán eltávozott az Úr színe elõl.
(Lk 22:31) Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát.

A világi hatalmat és gazdagságot a Sátán magáénak tartja, olyannyira, hogy még az Úr Jézusnak is felkínálta azokat. Az Úr Jézus, a Sátánt, a világ fejedelmének nevezi és abban határozza meg saját erõsségét a kereszthalál elõtt, hogy a Sátánnak semmije sincs Õbenne (Jn 14:30). Tehát a Sátán nem tudta fogva tartani az Úr Jézust semmi evilági dologgal és ragaszkodással.
(Mt 4:8-9) Végül egy igen magas hegyre vitte a sátán, s felvonultatta szeme elõtt a világ minden országát és dicsõségüket. „Ezt mind neked adom - mondta -, ha leborulva imádsz engem.”
(Jn 14:30) Már nem beszélek soká nektek, mert közeleg a világ fejedelme. Rajtam nincs hatalma.

A Sátánnak hatalma van a világon, a nemzeteken, az embereken és mindenkin, asszerint, ki-ki hogyan hódolt be neki... Sõt, úgy néz ki, hogy egy idõre hatalmat kap még a szentek megtiprására is…
(Jel 13:7) Hatalmat kapott, hogy megtámadja a szenteket és gyõzelmet arasson. Hatalma kiterjedt minden törzsre, népre, nyelvre és nemzetre.

Jézus Szent Vérének védõ kupolája

Az Úr Jézus Krisztus beteljesítette egyszer s mindenkorra a Megváltást. Lefolyt a keresztfán az Õ Szent Vére. Felvitte a keresztfára adóslevelünket (Kol 2:14) és lemosta azt az Õ Szent Vérével (1 Jn 1:7). Kifizette tartozásunkat és jogilag visszaszerzett bennünket a mennyei Atyának. A mi dolgunk az, hogy megnyerjük magunk számára is Krisztust, a megváltás gyümölcseit, a Szent Kereszt és a Szent Vér oltalmát.

Ha mi hiszünk, megkeresztelkedünk és Urunknak valljuk Jézus Krisztust, akkor az Õ Szent Vérének védõ kupolája alá kerülünk. Az Õ Szent Vérének kupolája borít be és oltalmaz meg minket. Ez annyira igaz, amennyire a mi életünk és dolgaink Krisztusban vannak. Hogyan akarunk Jézus Krisztus Szent Vérének védõ kupolája alá vinni olyan dolgokat, amelyek nem Tõle valók? Ha szánkkal valljuk, hogy hiszünk Jézus Krisztusban, de az életünk tele van mindenféle bûnös cselekedettel, dolgokkal, szerzeményekkel és állapotokkal, akkor ne csodálkozzunk, ha az ördögnek hatalma van az életünk fölött.

Ha azt akarjuk, hogy az ördögnek ne legyen hatalma fölöttünk, és hogy Jézus Krisztus Szent Vérének kupolája alatt legyünk, akkor tisztitsuk meg életünket az evilági bûnös vágyaktól, dolgoktól és cselekedetektõl. Ha igaz lesz a mi életünkre is az, hogy nem e világból való, akkor az ördögnek nem lesz hatalma rajtunk.
(Jn 17:14-16) Átadtam nekik tanításodat, de a világ gyûlölte õket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem tõled, hogy vedd ki õket a világból, hanem hogy óvd meg õket a gonosztól. Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való.
(Gal 1:3-4) Kegyelem és békesség nektek Atyánktól, az Istentõl és Urunktól, Jézus Krisztustól, aki odaadta magát bûneinkért, hogy kiragadjon minket ebbõl a jelen gonosz világból, Istenünk és Atyánk rendelése szerint.
(1Jn 4:4-5) Gyermekeim, ti az Istentõl vagytok, és legyõztétek õket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint aki a világban van. Õk a világból valók, ezért a világról beszélnek, és a világ hallgat rájuk.

Adj király katonát

A jó hir az, hogy nem csak a Sátán kiált “adj krály katonát”, hanem az Úr Jézus is. A mi dolgunk odaszakani Jézus Krisztus csapatába és átmenekülni a Sátán igájából, a Isten országába. Hogyan lehetséges ez? Ha megtesszük a következõket:
1. Higyünk Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki megváltott minket;
2. Hallgassuk Isten igéjét és váltsuk is hamar tettekre;
3. Ne késlekedjünk közremüködni Isten kegyelmével;
4. Rendezzük át életünket Isten akarata szerint, az Õ parancsolataival összhangban;
5. Szabaduljunk a rendetlen életmódtól, mint pl. a rendetlen TV-zés, filmnézés, internetezés, szorakozás, irodalom, zene, italozás, cigarattázás, rossz társaság, stb.
6. Fedezzük fel természeti gyengeségeinket, függõségeinket és küzdjünk ellenük Isten kegyelmének segítsége által;
7. Fedezzük fel családi gyökereink gyengeségeit, átkos örökségeit és imádkozzunk a szabadulásért;
8. Rendezzük mindenkivel kapcsolatainkat Isten szeretete szerint, elõször tettekben, kiengesztelõdésben és aztán szívben meg érzésben is;
9. Naponta törekedjünk minden fölösleges, anyagi, evilági kötõdéstõl szabadulni, az egyszerûség és a lelki szegénység jegyében;
10. Törekedjünk a szeretetre, az irgalmasságra, az alázatosságra, a szegénységre, az egyszerüségre és Krisztus szenvedéseinek utánzására.

Fontos az ima, de nem csak imáról van itt szó, hanem az egész életünkrõl, lényünkrõl és minden hozzánktartozó dologról. Törekedjünk megfoghatatlanná válni Krisztusban. Krisztus olaja sikamlóssá tesz minket a küzdelemben, a tusakodásban és nem talál fogást rajtunk a Sátán.

Ima: Uram Jézus, tudom, hogy még nem vagyok méltó hozzád, de kérlek add kegyelmed szent olaját, hogy ne legyen fogása rajtam a Sátánnak. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése