2014. november 4., kedd

Új szívet

(Ez 36:26) Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekbõl a kõszívet és hússzívet adok nektek.

2014 október 11-én abban a kegyelemben részesültem, hogy részt vehettem az EKKM XI. találkozóján, ahol a nap előadója David Payne, az angliai Westminster-apátság székhelyű Katolikus Evangelizációs Szolgálat elnöke volt. Nagy örömmel hallgattam meg a tanuságtételét, tanítását. Habár õ inkább más dolgokat emelt ki, engem mégis ez a két mondása ragadott meg:
- Jézus szívmûtétet végez el rajtunk: kiveszi a mi bûnös szívünket és az Õ szívét adja nekünk;
- Minden nap "le kell tusoljunk" az Õ oldalsebébõl kiáramló szent vér és víz sugaraiban.  

Vajon hogyan történik ez? Valóban nekünk adja Jézus az Õ Szent Szívét? Hogyan? És hogyan "tusolhatunk le" az Õ Szent Vérében, amely több, mint 2000 évvel ezelõtt folyt ki?...

A kõszívü ember fiai

Az õsbûn által az elsõ emberpár elszakadt Istentõl és meghalt ( Ter 2:17).  Az ember szíve kõvé változott, eltompult értelmében, érzelmeiben és akaratában. Ezáltal nemcsak bûnös állapotú lett, hanem bûnös természetû is, vagyis hajlamos a bûn elkövetésére. A bûnös szív bûnre vezetett:  testvérgyilkosságra ( Ter 4:8), paráznaságra ( Ter 6:2), bálványimádásra, és a bûn elterjedt a föld színén ( Ter 6:5).

Isten teremtette Ádámot az Õ képére és hasonlatosságára ( Ter 1:27) és Ádám nemzette Séth-et az õ képére és hasonlatosságára ( Ter 5:3). Habár Isten Ádámot élõ szívvel teremtette, az õsbûn miatt õ már csak halott, kõszívet tudott átörökíteni ivadékainak. Ezért, az elsõ emberpár miatt, mindenki a bûn és a halál alá rekesztetett és így mindenki kõszívûnek születik.
(Róm 3:23) Mert mindnyájan vétkeztek, és nélkülözik az Isten dicsõségét.

Isten szívcserét ígér

Dávid, a bûnbánó zsoltárában, mélyen átérzi bûnösségét, amelyet anyja méhébõl hozott magával, de ugyanakkor, nagy hittel és bizalommal fordul az irgalmas Úrhoz és hiszi, hogy Õ képes egy új szívet adni neki:
(Zsolt 51:12) Teremts új szívet belém, s éleszd fel bennem újra az erõs lelkületet!

Az Úr válaszol népének Ezekiel próféta által és megígéri, hogy új szívet és új lelket ad neki. Elveszi a nép kõszívét és érzõ hússzívet ad helyette. Egy új szívet és egy új lelket ad Izrael házának.
(Ez 11:19 Károli) És adok nékik  egy szívet, és új lelket  adok belétek, és eltávolítom a kõszívet az õ testökbõl, és adok nékik hússzívet;
(Ez 18:31) Vessetek el magatoktól minden bûnt, amit ellenem elkövettetek, szerezzetek magatoknak új szívet és új lelket! Miért is halnátok meg, Izrael háza?
(Ez 36:26) Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekbõl a kõszívet és hússzívet adok nektek.

Jézus az Õ szívét adja nekünk

A Megtestesülés lényege, hogy a Isten, Aki lélek, magára vette emberi természetünket testben, hogy az hordozója legyen isteni természetének és személyének. A második isteni személy, a Fiú, az örök Ige, emberré lett ( Jn 1:14), hogy velünk legyen az Isten ( Emmanuel; Mt 1:23). Ezért Jézus Krisztus egy személyben valóságos Isten és valóságos ember. Így létrejött a természeti tulajdonságok kicserélõdése. Isten részesült emberi természetünkben, kivéve a bûnt ( Zsid 4:15), hogy részesíthessen bennünket isteni természetében. Habár nem leszünk olyan, mint Isten és Istennel egyelõk, mégis megistenesít bennünket a Megváltó, hogy „istenek legyünk”( Zsolt 82:6; Jn 10:34). Mindezt három dolog által valósította meg: Lélek, víz, és vér. És ez a három egy:
(Jn 19:34) ...az egyik katona oldalába döfte a lándzsáját. Nyomban vér és víz folyt belõle.
(1Jn 5:6-8) Õ az, aki víz és vér által jött, Jézus Krisztus. Nem csupán víz által, hanem víz és vér által. És a Lélek tesz tanúságot róla, mert a Lélek az igazság. Tehát hárman tanúskodnak: a Lélek, a víz és a vér, és ez a három egy.

A Szentlélek Úristen misztikus módon közvetíti, folytonosan ontja Jézus Krisztus oldalsebébõl a vér és víz sugarait az Egyházba. Amint az oltári áldozatban mindig benne van Jézus Krisztus egész élete, megváltó keresztáldozata, halála és feltámadása ( Kol 1:19), úgy az oltárról, az Oltáriszentségbõl, mindig patakzik a hívõkre Jézus Krisztus oldalsebének szent vér és víz áradata.

Mindenki, aki hisz Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában és abban, hogy Õ megváltott minket a kereszten, megmosakszik ( Jel 7:14; 22:14), illetve "letusol" az õ oldalából kifolyó vízben és vérben. Szent Fausztina nõvér látomásában a víz a fehér sugár és a vér a piros sugár, amelyek az Úr Jézus oldalából törnek elõ. A víz a bûnbánat, a vér pedig a megszentelõdés. Ez Isten irgalmassága amit felajánl a világnak, mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda érte, hogy aki benne hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen ( Jn 3:16).

Mindenki aki megkeresztelkedik és részesül a szentségekben az új teremtménnyé válik. Tehát nem úgy történik a szívcsere, hogy Jézus szíve kerül a mi szívünk helyére, hanem úgy, hogy Szentlelke által az isteni természete folyik belénk. Krisztus Lelke formálja át kõszívünket, belekapcsolva azt a Fiú ponján a Szentháromság isteni életáramlatába. Tehát a szívcsere nem személy és forma szerint történik, hanem természet és tartalom szerint. A szívünk a miénk marad, de mégis egy teljesen más szív lesz … Ez a Krisztusban való újjászületés, ez az új teremtmény… A mocskosból, a förtelmesbõl, tiszta és szent lesz…
(2Kor 5:17-18) Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszûnt, valami új valósult meg. De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki minket a kiengesztelõdés szolgálatával megbízott.
(Gal 6:15) Mert sem a körülmetéltség nem ér semmit, sem a körülmetéletlenség, hanem csak az új teremtmény.
(Ef 2:14-16) Õ, a mi békességünk a kettõt eggyé forrasztotta, és a közéjük emelt válaszfalat ledöntötte, az ellenségeskedést kiküszöbölte saját testében, a törvényt ugyanis parancsaival és rendelkezéseivel érvénytelenítette. Mint békeszerzõ, a két népet magában eggyé, új emberré teremtette, és egy testben mind a kettõt kiengesztelte az Istennel kereszthalála által, amellyel az ellenségeskedést megölte.
(Ef 4:23-24) Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igazságosságban és az igazság szentségében alkotott teremtmény.




A lelki higiénia

Ha a testünket megfürösztjük, letusoljuk, akkor mennyivel inkább kell az értékesebbet, a lelkünket füröszteni, letusolni. Hogyan lehet ezt megtenni?
- Ha havonta szentgyónáshoz járulunk és meggyónjuk még a bocsánatos bûneinket is.
- Ha lehetõleg naponta részt veszünk a szentmisén és szentáldozáshoz járulunk.
- Ha a kettõ vagy három egybegyûlt hívõ között jelen lévõ Krisztussal találkozzunk ( Mt 18:20) azáltal, hogy részt veszünk lelki találkozásokon, imákon, lelki gyakorlatokon.
- Ha naponta Istenhez emeljük szívünket imában a bensõ szobánkban ( Mt 6:6).
- Ha gyakoroljuk a böjtöt, az önmegtagadást és az alamizsnát ( Mt 6).
- Ha gyakorta táplálkozunk a Szentírásból és elmélkedünk a szent igéken ( 2 Tim 3:16).
- Ha nagy tisztelettel tudakozzuk a szentek életét és megpróbáljuk õket utánozni ( Ef 1:15).

Ima:
Teremtő Szentlélek, jövel,
Tiéd a lelkünk, töltsed el,
Te alkotád a szíveket,
Hozd el nekik kegyelmedet!

Vigasztaló, a kegyes Úr
Adott nekünk ajándokul,
Eleven kútfő, égi láng,
Mennyei kenet, szállj le ránk!

Te hét ajándék kútfeje,
Atyánk kegyelmes jobbja, te,
Te kit nekünk az Úr ígért,
Ajkunk sugalmas ihlete.

Gyújtsd meg szemünknek fényedet,
Szálljon szívünkbe szeretet,
Ha testünk gyarló, s lankadunk,
Légy mindig éber gyámolunk!

Űzd messze tőlünk ellenünk,
Szent békességed add nekünk,
Te járj, vezér, utunk előtt,
Veszélyről védjen szent erőd!

Add, ismerjük meg általad
Az Atyát és az egy Fiat,
És kettejüknek lelke, te,
Maradj lelkünk örök hite!

Dicsérjük Istent, az Atyát,
S ki feltámadott, szent Fiát,
S a Lelket, a Vigasztalót
Most és örök időkön át. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése