2007. december 5., szerda

Szeressétek egymást

Jn 15:12-17

Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tõle.

Ki tudna méltó módon beszélni ezekrõl az igékről? Talán Szent Maximilian Kolbe… Megpróbáljuk valamennyire szeretni egymást, de valójában ez nem igazán sikerül. Mi a szeretet? Az Úr Jézus bemutatta nekünk, hogy mi a szeretet...

A szeretet fokozatosan bontakozik ki. A szeretet elsõ foka a kommunikáció és az utolsó foka az önfeláldozás. Ezért az Úr Jézus először kinyilatkoztatta nekünk a Szentháromság bensõ életét, majd legvégül felment a Golgotára és meghalt értünk a kereszten.

A szeretet fokozatai

1. A kommunikáció

Ha a feleség megharagszik a férjére, akkor napokig duzzog, hallgat és mosolyszünet van. Ha a szomszéd megharagszik, akkor másnap már nem köszön. Ha más a politikai nézeted, polgártársad többé nem áll szóba veled. Egyszerűen kitörül mobilja névsorából...  A szeretet visszaállításának az elsõ fokozata a párbeszéd elkezdése, a kommunikáció. Az Úr Jézus úgy szeretett minket, hogy mindent elmondott nekünk, amit az Atyától hallott:

(Jn 15:15) Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek.

2. Az egyetértés

A kommunikáció, a beszélgetés, vélemények kifejezésére ad lehetõséget. Errõl a pontról lehet továbblépni, ha van egyetértés. Ha a beszélgetésbõl nem születik egyetértés, akkor a beszélgetés meddõ marad. Akkor az, csak egymás mellett való elbeszélés és süketek párbeszédje... De ha akár csak két ember is teljesen egyetért egy bizonyos dologban, akkor a mennyei Atya megadja azt nekik:

(Mt 18.19) Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól.

3. A közösség

A beszégetés és az egyetértés öröme közösségi élethez, közösködéshez vezet. A szomszédasszonyok elõbb együtt kávéznak, majd együtt főznek, majd kölcsönkérik egymás edényeit, konyhaeszközeit. A komák egymásnak segítenek, egymás szekerét, ekéjét, vagy lovait használják. Ennek a következménye a kölcsönös tisztelet. Ha megszegik a kölcsönös tiszteletet, akkor megromlik az egyetértés és minden visszaesik a bizalmatlanságba. Ahol közösség jön létre az Úr Jézus nevében, ott Ő megjelenik valóságosan:

(Mt 18,20)  Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.

4. A türelem

A közösség hétköznapjai szükségképpen hoznak nehézségeket az együttélésben, mert az ember gyarló és egymás természeti hibáit el kell viselni türelemmel. Ha ez nem fejlõdik ki, a közösséget elkerülhetetlenül viszályok dúlják fel:

(Ef 4.32) Inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.

5. Az õszinteség

A türelem után az õszinteség a legfontosabb. A képmutatás, az álnokság és a csúsztatás, elõbb-utóbb megrontja a kapcsolatokat. Legfeljebb érdekkapcsolatok lehetnek, de semmi esetre sem lesz ott már szeretetkapcsolat.

(Róm 12.9) Szeressetek tettetés nélkül, irtózzatok a rossztól, ragaszkodjatok a jóhoz.

(Kol 3.9) Ne hazudjatok egymásnak. Vessétek le a régi embert szokásaival együtt...


6. Az engedelmesség

Az engedelemességbõl fakadó szolgálat a legkedvesebb Istennek és a leghitelesebb az emberek elõtt. Ha engedünk embertársunk jó akaratának, kezdeményezésének, akkor megnyerjük őt magunknak. A saját kezdeményezésbõl, akaratból fakadó szolgálat bármennyire is dicséretes, bármekkora áldozatokkal is jár, mégiscsak az önfejüség és a dicsőségvágy veszélyét hordozza magában...

(Zsid 13.17) Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak, kövessétek õket, mert õk vigyáznak rátok, abban a tudatban, hogy számot adnak lelketekrõl. Bárcsak örömmel tehetnék, nem sóhajtozva, mert hisz az nem válnék javatokra.

(Ef 5.21) Legyetek egymásnak alárendeltjei Krisztus iránti tiszteletbõl.


7. Az állhatatosság

Nem elég egy ideig türelmesnek lenni testvérünkhöz, hanem hosszútávon is fel kell vállalni õt, az õ jó vagy rossz természetével együtt. Ha ezt nem tudom felvállalni, akkor elõbb-utóbb felbomlik a közösség.

(Ef 4:2-3) Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet.

8. A kereszthordozás

A hosszantûrés a közösségi életben, az emberi gyarlóságok miatt, kemény kereszthordozás lehet. Vállalni közösséget egy olyan emberrel, aki nap mint nap szenvedést okoz, megsért, megaláz, tiporja igazságomat, stb. És ha ezt netán, ráadásul a krisztusi közösség szolgálatának nevében teszi, akkor biza nem könnyű dolog...

(Mt 11.29) Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tõlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívû, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyû.

9. Az önfeláldozás

A kereszthordozás, a teher tudatos vállalása, bizonyos formában az emberi élet feláldozása. Ez eljuthat akár fehér mártíromságig is...

(Jn 15:13) Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.

(Mt 10,39)  Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.

Ne féljünk az önfeláldozástól, mert ez a végcél felé vezetõ út utolsó szakasza.
A szeretet fokozatait nem magunk erejéből kell végigjárnunk, hanem Isten Lelke vezérel és erősít ebben a feladatban. Az önfeláldozás által nyerjük el Isten tetszését és az igazi lelki kincseket:

(Fil 3.8) Sõt annakfelette most is kárnak ítélek mindent az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének gazdagsága miatt: a kiért mindent kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek, hogy a Krisztust megnyerjem...

Ha Krisztust megnyertem, mindent elnyertem...



Ima: Add Uram kegyelmedet, hogy szeretni tudjunk és legyen bátorságunk végighakadni a szeretet fokozatain. Ámen.

1 megjegyzés: