2007. november 12., hétfő

A béna meggyógyítása

Mk 2.1-12

Néhány nap múlva visszatért Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a híre, hogy a házban van, annyian összejöttek, hogy még az ajtó elõtti téren sem fértek el. Hirdette nekik az igét. Közben hoztak egy bénát, négyen cipelték. Mivel a tömegbõl nem tudták eléje vinni, kibontották fölötte a tetõt, és a nyíláson át engedték le a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Hitüket látva, Jézus így szólt a bénához: „Fiam, bûneid bocsánatot nyertek.” Néhány írástudó is ült ott. Ezek ilyen gondolatokat forgattak magukban: „Hogy beszélhet ez így? Káromkodik. Ki bocsáthatja meg a bûnt más, mint az Isten?”
Jézus lelkében belelátott gondolataikba. „Miért gondoltok ilyeneket magatokban? - kérdezte. Mi könnyebb? Azt mondani a bénának: Bûneid bocsánatot nyertek - vagy azt mondani: Kelj föl, fogd az ágyadat és menj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bûnök megbocsátására!” Ezzel odafordult a bénához: „Mondom neked, kelj fel, fogd az ágyadat és menj haza!” Az felkelt, fogta a hordágyat és mindenki szeme láttára elment. Mindnyájan ámultak, dicsõítették az Istent, s mondták: „Ilyet még nem láttunk soha.”


Hogyan viszonyulok a történethez?

Ma is megjelenik Jézus emberek, közösségek által, mert ahol ketten, vagy hárman összegyûnek Jézus nevében, Õ ott jelen van. Láthatjuk, hogy a kafarnaumi emberek meghallván, hogy Jézus megszállt Péter házánál, odasereglettek, odacipelve problémáikat, betegségeiket, gyengeségeiket... Amikor ma megjelenik Jézus az õ szolgája által, a közösség által, hogyan viszonyulunk?
- Elmegyek-e oda ahol Jézus van? Van-e bennem restség Isten keresésében? Másokat buzditok-e Isten keresésére?
- Miért keresem Jézust? Azért-e, hogy meggyógyitsa testem, hogy sikeressé, gazdaggá tegyen, vagy hogy meggyógyitsa lelkemet? Keresem-e a lelkieket?
(Jn 6.63) A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit.
- Van-e hitem amit láthat az Úr Jézus?
- Megbotránkozok-e Jézus szavait hallgatva? Gondolok-e arra, hogy Jézus belelát gondolataimba?

Hogyan látom lelki értelemben a történteket?

Jézus a házban van… A ház az emberi lelket jelképezi. A ház, amelyben Jézus megszállt, nem más, mint egy Jézusnak szolgáló, Szentlélekkel és erõvel eltelt, ígét hirdetõ ember. A béna ember pedig a bûnben lelkileg lebénult ember lelket jelképezi, akinek nincs hite és aki már képtelen odamenni Jézushoz, képtelen Istenhez közeledni. A hordágyat vivõk, azokat jelképezik, akik már tudnak hitben járni és másokat imában hordozni. Ezeknek feladatuk, hogy a bûnben megbénult embert elvigyék Jézushoz. A ház tetejének felbontása jelenti Isten szolgája lelkének és életének kiszolgáltatottságát. Akik Jézusnak szolgálnak, azoknak életük, lelkük, ki van téve a háborgatásoknak azok részérõl, akik nála, Jézust által, szabadulást keresnek. A “Mi könnyebb?” kérdés, megvilágitja a lelki és testi bénaság közötti összefüggést. Amint a test és a lélek egységet alkotnak és a lélek magasabbrendü, mint a test, úgy a lelki gyógyulás is megelõzi és meghozza a testi gyógyulást. Az ágy hazavivésének kihangsúlyozása a tanuságtételre való felhívást jelenti. Ez nem véletlen, hiszen ugyanezt mondta az Úr Jézus a tó partján fekvõ embernek is, aki 38 éve volt beteg.:
Jn 5.8 Erre Jézus azt mondta neki: „Kelj föl, fogd az ágyadat és menj!”

A hordágy bizonyítja az elmúlt betegséget és emlékezteti az embert gyógyulása elõtti beteg, szenvedõ életére. Azt kell vinnie meggyógyultan, hogy megmutassa az embereknek és tanuságot tegyen Isten irgalmas jóságáról.

Én hol tartok? Bûnben lebénult hitetlen vagyok? Másokat hordozó hívõ vagyok? Jézusnak szállást adó, szolgáló ember vagyok? Akarok-e gyógyulni, akarok-e szolgálni másoknak, akarok-e szolgálni Jézusnak?...

A megváltás mûvének gyógyító hatása

Az Úr Jézusnak van hatalma megbocsájtani a bûnöket. Azért van hatalma, mert Õ Isten és istenségét bizonyította az azonnali fizikai gyógyulás csodájával. Az Úr Jézus magára vette a bûntõl megsebzett lelkünk betegségeit és bûneinket felvitte a keresztre:
(Iz 53.4) Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentõl) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott.
(1 Pét. 2.24) A ki a mi bûneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bûnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel szógyultatok meg.

(Mát. 8.16-17) Az est beálltával pedig vivének hozzá sok ördöngõst, és egy szóval kiûzé a tisztátalan lelkeket, és meggyógyít vala minden beteget; Hogy beteljesedjék, a mit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Õ vette el a mi erõtlenségünket, és õ hordozta a mi betegségünket.

Téves az az értelmezés, hogy Jézus már ebben az életben megváltotta testünket és mentesek vagyunk minden a testi betegségtõl. Várjuk testünk megváltását és a testi betegségektõl való mentesség csak a feltámadt, megdicsõült testben lesz meg.
(Róm 8.22-23) Tudjuk ugyanis, hogy az egész természet (együtt) sóhajtozik és vajúdik mindmáig. De nemcsak az, hanem mi magunk is, akik bensõnkben hordozzuk a Lélek zsengéjét, sóhajtozunk, és várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását.
(1 Kor 15.53-54) Ennek a romlandó testnek fel kell öltenie a romlatlanságot, ennek a halandónak a halhatatlanságot. Amikor a romlandó magára ölti a romlatlanságot, a halandó a halhatatlanságot, akkor teljesedik az Írás szava: A gyõzelem elnyelte a halált.


A Úr Jézus mindenkit meghív az Õ országába, minden sántát, bénát, csonkát… Ott majd mindenki egészséges lesz, ott majd letöröl arcunkról minden könnyet:
(Iz 25.8) Örökre megsemmisíti a halált. Istenünk, az Úr letörli a könnyet minden arcról, lemossa népérõl a gyalázatot, lemossa az egész földön. Õ, az Úr mondta ezt.
(Jel 21.4) Letöröl szemükrõl minden könnyet. Nem lesz többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem fáradság, mert az elsõk elmúltak.”





További sürgetõ kérdések

Hogyan viszonyulok bûnös természetemhez? Mosakodok-e, gyógyulok-e rendszeresen a szentgyónásban? Keresem-e lelki gyógyulásomat, esetleg lelki gondozásban? Hogyan viszonyulok a testi betegségekhez? Rohanok-e a testi gyógyulások után, miközben eszem ágában sincs változtatni bûnös életemen? Téves hiedelmekkel rugaszkodok-e el a józanságtól, azt gondolván, hogy az Úr Jézus föltétlenül mindenkit meggyógyít?...

Higgyünk helyesen Isten gyógyító hatalmában. Jézus él és ma is gyógyít, de nem mindenkinek adatik meg a testi gyógyulás, mert nem mindenkinek válik a javára... Van akinek hasznosabb, üdvösebb ha betegségben marad.

Befejezõ ima: Kérünk Uram, adj nekünk kegyelmet a lelki gyógyuláshoz, a hitben való növekedéshez és add meg nekünk a szolgálat örömét is. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése