2007. november 8., csütörtök

A tisztítótûz

Gondolatok A túlvilág titkaiból címû lelki olvasmányból

(Lk 13:24) „Igyekezzetek a szûk kapun bejutni, mert mondom nektek, sokan akarnak majd bemenni rajta, de nem fognak tudni."

Azt hiszem, hogy manapság nagyon sok lélek, sõt, a lelkek nagy többsége, nem tud bemenni egyből a nyugalom helyére, hanem elõbb a tisztítótûzbe kerül...

A tísztítótûz a Katolikus Egyház Katekizmusában

1030 Akik Isten kegyelmében és barátságában halnak meg, de még nem tökéletesen tiszták, örök üdvösségük felől ugyan biztonságban vannak, de a halál után tisztuláson mennek át, hogy elnyerjék azt a szentséget, melyre szükségük van, hogy a mennyország örömébe beléphessenek.

1472 Hogy az Egyház e tanítását és gyakorlatát megérthessük, tudnunk kell, hogy a bűnnek kettős következménye van. A súlyos bűn megfoszt az Istennel fönnálló közösségtől és ezért alkalmatlanná tesz az örök életre, és az ettől való megfosztottság "az örök büntetés". Másrészt minden bűn, még a legkisebb is, a teremtményekhez való rendetlen ragaszkodással jár, ami szükségessé teszi a tisztulást, akár itt a földön, akár a halál után, az úgynevezett purgatóriumban (tisztítótűz, tisztítóhely). E tisztulás szabadít meg attól, amit "ideigtartó büntetésnek" nevezünk. E kétféle büntetést nem szabad valamiféle bosszúnak tartani, mellyel Isten az embert kívülről sújtja, hanem nagyon is a bűn természetéből származó valóságként kell fölfogni. Egy lángoló szeretetből fakadó megtérés létrehozhatja a bűnös teljes megtisztulását, úgyhogy semmi büntetés nem marad fönn. [82]

"A túlvilág titkaiból" címû könyvecske, nem holmi álmisztikus röpírat. Egyházi jóváhagyással lett kiadva elõször 1943-ban, majd másodszor 1994-ben. A szent író nem fedi fel önmagát, csak annyit tudunk, hogy az írás 1931-ben keletkezett. Az író azt a kegyelmet kapta, hogy megjárhatta a tisztítótûzet és leírhatta az ott szerzett benyomásait...

A író szerint, a tisztítótûz Isten irgalmának és szeretetének helye, ahol a lélek már biztonságban van. Itt a lélek még szenved, de ugyanakkor boldog is, mert tudatában van annak, hogy nem veszhet el, hanem már örökre Istené. Addig kell szenvednie, amíg Isten szeretetének fénye le nem bontja a lélekrõl,  énjének önzõ és hazug burkát, hogy az egyesülhessen Istennel...

Szentírási igék a lelki börtönről és a megtisztulásról

(Mal 3:3) Leül, mint az ezüstolvasztó és -tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megfinomítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt, hogy méltóképpen mutassák be az áldozatot az Úrnak.

(Mt 5:26) Bizony mondom neked, nem szabadulsz ki, amíg az utolsó fillért is meg nem fizeted.

(Mt 25:43) ... jövevény voltam, és nem fogadtatok be, mezítelen voltam, és nem ruháztatok fel, beteg voltam, börtönben voltam, és nem látogattatok meg.

Azok, akik sokat szenvednek a tisztitótûzben

1. Az elbízakodottak

Ezek azok a lelkek, akik nem kérdezik komolyan, hogy vajon tetszik-e életük Istennek, hanem félelem nélkül azt gondolják, hogy jó lesz ez így is. Az ilyeneknek valamiféle "féreg" keletkezik a lelkükben. Azt hiszik, hogy mindent jól csinálnak és eszük ágában sincs megkérdezni, hogy mit kíván Isten. Ezek mindent szeretet és istenfélelem nélkül csinálnak, és lelkiismeretüket külsõséges kötelességek teljesítésével bóditják el.

Kapcsolódó igerészek:

(Mt 3:9) Ne gondoljátok, hogy arra hivatkozhattok: Ábrahám az atyánk! Mondom nektek: ezekbõl a kövekbõl is tud az Isten Ábrahámnak fiakat támasztani.

(Jn 8:39) Erre közbevágtak: „A mi atyánk Ábrahám!” Jézus így folytatta: „Ha Ábrahám fiai vagytok, azt tegyétek, amit Ábrahám tett
.

(Jn 9:34) Erre rászóltak: „Te akarsz minket tanítani, aki mindenestül bûnben születtél?” Ezzel kidobták.

2. A bölcselkedõk

Ezek híresek és bölcsek az emberek szemében. Sok jót cselekednek az emberekért és felemelik szavukat az igazért és a jóért. De mivel mindezt csak a saját becsvágyó bölcsességükbõl tették, ezért túlságosan feloldódnak a világ szellemében. Túlságosan függetlenek lesznek és elszakadnak az isteni Mestertõl. Ezek a lelkek a legnagyobb lelki tudatlanságban mennek át az örökkévalóságba. Oly sokmindent tudnak itt, de odaát semmit sem fognak tudni, mert a nagy dolgokat Isten a kicsinyeknek nyilvánítja ki...

Kapcsolódó igerészek:

(1Kor 1:22) A zsidók csodajeleket kívánnak, a görögök bölcsességet követelnek...

(1Kor 1:17) Krisztus ugyanis nem keresztelni küldött, hanem azért, hogy hirdessem az evangéliumot, de nem bölcselkedõ beszéddel, nehogy Krisztus keresztje elveszítse erejét.

(Kol 2:8) Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson.


3. Az álszenteskedõk

Ezek azok a lelkek, akiknek a jámborsága képmutató. Önszeretetbõl, makacssággal kiokoskodnak maguknak egy hamis életszentséget. Minden jámborságra kaphatóak, de még sincs bennük alázat és belátás saját hibájukkal szemben. Az ilyenek még a vezeklést is a szentek gõgös utánzásából végzik, nem pedig alázatból és bûnbánatból. Jámborságuk olyan utánzat, amely alig külömböztethetõ meg az igazi vallásosságtól. Ez a tapasztalatlanokat megtéveszti, de Istent nem lehet megtéveszteni. Az ilyeneknek hazugság az életük.

Kapcsolódó igerészek:

(Mt 7:22-23) Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben ûztünk ördögöt? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elõl, ti gonosztevõk!

(Mt 23:23) Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Mentából, kaporból és köménybõl tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hûséget elhanyagoljátok. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni.

(Mt 23:25) Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Tisztára mossátok a pohárnak és a tálnak a külsejét, belül azonban tele vannak rablással és mértéktelenséggel.

(Mt 23:27) Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Fehérre meszelt sírokhoz hasonlíttok, amelyek kívülrõl szépnek látszanak, de belül tele vannak a halottak csontjaival s mindenféle undoksággal.


4. A rosszindulatúak

Ezek a lelkek jámboroknak látszanak, azonban gonosszabbak a "gonoszoknál". Isten szavait és mûveit rosszindulatûan megtámadják, birálják és elítélik mindazt, ami szent és tiszta, ami Jézustól való. Ezek meggondolatlanok és belátás nélküliek a tévedéseikkel kapcsolatosan és ellenségként viseltetnek az egyház és egyes szent dolgok iránt...

Kapcsolódó igerészek:

(Mt 22:44) Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem.

(1Kor 15:25) Addig kell ugyanis uralkodnia, amíg ellenségeit mind lába alá nem veti.


5. A hûtlen papok

Ha hûtlenek voltak a Mesterhez, hivatásukhoz, ha rossz példát adtak, az ilyenekre vár a legrettenetesebb tisztítótûz.

Kapcsolódó igerészek:

(Mt 24:48-51) De ha a szolga hitvány s magában azt gondolja, hogy „Késik a gazdám” - ezért ütni-verni kezdi a többi szolgát, és együtt eszik-iszik a részegekkel;
ura egy olyan napon jön meg, amikor nem várja, és olyan órában, amikor nem is sejti.
Kettévágatja és a képmutatók sorsára juttatja. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

(Lk 12:45-48) De ha a szolga azt mondja magában: Uram csak sokára tér vissza -, és elkezdi verni a többi szolgát és szolgálót, eszik-iszik meg részegeskedik, akkor ennek a szolgának az ura olyan napon érkezik meg, amikor nem várja, és olyan órában, amikor nem gondolja. Kegyetlenül megbünteti, és a hûtlenek sorsára juttatja. Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap. Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak.


Azok, akik keveset szenvednek a tisztitótûzben

Azok szabadulnak ki hamar a tisztítótûzbõl, akik lángoló a szeretetbõl fakadóan, hamar belátják hibáikat, akikben õszinte bûnbánat van, akik alázatosak és egyszerûek...

Kapcsolódó igerészek:

(2Krón 7:14) …de ha népem, amely nevemet viseli, megalázkodik, könyörög hozzám, kedvemet keresi és megtér gonosz útjáról, akkor meghallgatom az égbõl, megbocsátom bûneit, és meggyógyítom országát.

(Péld 28:13) A ki elfedezi az õ vétkeit, nem lesz jó dolga; a ki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer.

(1Jn 1:9) Ha megvalljuk bûneinket, akkor mivel jó és igazságos, megbocsátja bûneinket, és minden igazságtalanságtól megtisztít minket.

(Mt 23:12) Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

(Mt 18:4) Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában.


Ima: Kérünk Téged Urunk Jézus, add meg nekünk az alázatosságot, az engedelmességet és az egyszerűséget, hogy irgalmat találjunk. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése