2007. november 7., szerda

A botránkozás

(Mt 13:54-58) Azután elment a saját falujába, és tanította őket a zsinagógájukban, úgy, hogy elcsodálkoztak rajta: ,,Honnan van ennek ilyen bölcsessége és a csodái? Nem az ács fia ez? Anyját nem Máriának hívják, és a testvérei nem Jakab, József, Simon és Júdás? Nincs itt nálunk minden nővére? Honnan vette hát mindezt?'' És megbotránkoztak benne. Jézus pedig azt mondta nekik: ,,Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában és a saját házában.'' Nem is tett ott sok csodát a hitetlenségük miatt.

Mit jelent a botránkozás? Mit jelent megbotránkoztatni? Mi a botrány?...

A botrány világi meghatározása (Wikipedia lexikon)
A botrány (latinos neve: skandallum) olyan cselekmény vagy esemény, amelynek során sérülnek a társadalmi együttélés írott vagy íratlan szabályai, zavar keletkezik a közéletben. A botrány lehet erkölcsi, politikai, sajtó, gazdasági, sport stb.A botrányokozásnak lehetnek társadalmi okai (tiltakozás vélt vagy valós diszkrimináció ellen, egy problémára való figyelemkeltés szándéka), de eredhet a megbotránkoztató személy (a botrányhős) egyéniségéből, pszichológiai tulajdonságaiból, vagy nonkonformizmusából is.

A botrány egyházi meghatározása a Katolikus Egyház Katekizmusában

MÁSOK LELKÉNEK TISZTELETBEN TARTÁSA: A BOTRÁNY 
2284. A botrány olyan viselkedés vagy magatartás, amely másokat bűn elkövetésére indít. Aki botránkoztat, a felebarát kísértőjévé válik. Kárt okoz az erénynek és az egyenességnek; testvérét lelki halálba taszíthatja. A botrány súlyos bűn, ha cselekedettel vagy mulasztással mást szándékosan súlyos bűnbe visz.
2285. A botrány különösen súlyossá válik a botrányt okozók tekintélye és az azt elszenvedők gyöngesége miatt. Ez késztette Urunkat e kemény szavakra: "Aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, (...) jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger mélyére süllyesztenék" (Mt 18,6). [59] Súlyos a botrány, amikor olyanok okozzák, akiknek természetüknél vagy hivataluknál fogva másokat kell oktatniuk és nevelniük. Jézus emiatt dorgálja az írástudókat és a farizeusokat: báránybőrbe öltözött farkasokhoz hasonlítja őket. [60]
2286. Botrányt okozhat törvény vagy intézmények, gyakorlat vagy vélemény.
Így a botrányokozás bűnébe esnek azok, akik olyan törvényeket vagy társadalmi struktúrákat hoznak létre, amelyek az erkölcsök és a vallásos élet megromlásához vezetnek, vagy "olyan társadalmi föltételekhez, melyek akarva-akaratlanul nehézzé vagy szinte lehetetlenné teszik a legfőbb Törvényhozó parancsolatainak megfelelő keresztény életvitelt". [61] Ugyanez áll a termelő társaságok vezetőire, akik csalásra ösztönző rendelkezéseket hoznak, továbbá a pedagógusokra, akik "elkeserítik" a növendékeket, [62] vagy azokra, akik a közvéleményt az erkölcsi értékektől elfordítva mesterségesen megváltoztatják (manipulálják).
2287. Aki a kezében lévő hatalmat arra használja föl, hogy rosszra ösztökéljen, vétkes a botrány bűnében és felelős a rosszért, amelyet közvetve vagy közvetlenül kiváltott. "Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak. De jaj annak, aki okozza őket." (Lk 17,1)

A botránkozás bizonyos formái...

A hitben való meghátrálás, megbotránkozás

Hajlamosak vagyunk, hogy a várt vigasztalások, megtapasztalások hiányában kétségbe essünk azok felõl, amelyekben azelõtt erõssen bíztunk. Aztán van, aki bizonyos misztériumokat egyszerûen nem tud befogadi: “még, hogy Mária szûzen szûlt...”, “még, hogy az ostyában a valóságosan van jelen Isten...”, “még, hogy a beavató szentség karaktert pecsétel az ember lelkébe...” stb.

(Mt 11:2-6) Közben János a börtönben hallott Jézus tetteirõl. Elküldte tanítványait, hogy kérdezzék meg: „Te vagy az eljövendõ, vagy mást várjunk?” Jézus így válaszolt és mondta: „Menjetek, s adjátok tudtul Jánosnak, amit hallotok és láttok: Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik rajtam.”

(Jn 6:60-61) Tanítványai közül, akik ezeket hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd. Ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: „Botránkoztok rajta?


Az üldöztetés miatti meghátrálás, megbotránkozás

Sokan, amikor megszorongatják őket, az inukba száll a bátorságuk. Ilyenkor az ember gyakran valamilyen módon megtagadja a hitét, megbotránkozik...

(Mt 26:33-34) Péter fogadkozott: „Ha mindnyájan megbotránkoznak is, én nem botránkozom meg soha.” Jézus csak ennyit mondott: „Bizony mondom neked, még az éjjel, mielõtt a kakas szól, háromszor megtagadsz.”

(Jn 16:1-2) Azért mondtam el ezeket, nehogy megbotránkozzatok. Kizárnak benneteket a zsinagógákból, s eljön az óra, amikor az, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz vele az Istennek.

(Mk 4:16-17) Ugyanígy, akikben köves talajra hull a mag, amikor hallják a tanítást, szíve- sen fogadják, de nem ver bennük gyökeret, mert csak a pillanatnak élnek. Ezért ha szorongatás vagy üldözés éri õket az ige miatt, hamarosan megbotránkoznak.

(Mt 16:22-23) Péter félrevonta, és szemrehányást tett neki ezekkel a szavakkal: „Isten mentsen, Uram! Ilyesmi nem történhet veled.” Megfordult és rászólt: „Távozz tõlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem arra van gondod, amit az Isten akar, hanem arra, amit az emberek akarnak.”

(Mt. 24:9-10) Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyûlöletesek lesztek * minden nép elõtt az én nevemért. És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyûlölik egymást.


Mások megbotránkoztatása, eltéritése a hittõl és az erényes élettõl

Sajnálatos dolog, amikor valaki beszéddel vagy tettel eltérít másokat a helyes útról, megrontja õket a hitükben, erkölcsi magatartásukban. Ezekrõl az Úr Jézus nagyon elítélõen szól. Pál apostol is nagyon óv attól, hogy másokat megbotránkoztassunk. Van eset, amikor szavaink, tetteink önmagukban nem helytelenek, de mivel azokat a hitben gyengébbek, az aggályosok, félreértik, ezért botrányosan hatnak... Vigyázni kell, nehogy a kicsinyeket megbotránkoztassuk.

(Mt 17:24-27) Amikor Kafarnaumba értek, odamentek Péterhez az adószedõk és megkérdezték: „Mesteretek nem fizet templomadót?” „De igen” - felelte. Amikor hazaért, Jézus megelõzte a kérdéssel: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitõl szednek vámot és adót, a fiaiktól vagy az idegenektõl?” „Az idegenektõl” - válaszolta. Jézus így folytatta: „A fiak tehát mentesek alóla. De hogy meg ne botránkoztassuk õket, menj ki a tóra, vess horgot, és az elsõ halat, amely ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját, találsz benne egy sztátért. Vedd ki és add nekik oda értem és érted!”

(Mt 18:7-9) Jaj a világnak a botrányok miatt! Elkerülhetetlen ugyan, hogy botrányok ne forduljanak elõ, mégis jaj annak, aki botrányt okoz! Ha kezed vagy lábad botrányt okoz, vágd le és dobd el! Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, két lábbal az örök tûzre kerülnöd. Ha szemed okoz botrányt, vájd ki és dobd el, mert jobb, ha egy szemmel mész be az életre, mint ha két szemmel a pokol tüzére vetnek.

(Mt 18:6) De aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.

(1Kor 8:9) Arra azonban ügyeljetek, hogy szabadságotokkal az aggályosokat meg ne botránkoztassátok.

(1Kor 10:32-33) Se zsidót, se pogányt, se az Isten egyházát ne botránkoztassátok meg, mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek.


Néhány záró gondolat

- Imádkozzunk szüntelen, hogy meg ne botránkozzunk hitünkben és meg ne hátráljunk; maradjunk meg a buzgó hitben, a hivatástudatban, a küldetésban és a közösség szolgálatában;
- Imádkozzunk, hogy ha felismerjük a mennyei Atya akaratát, akkor kitartsunk ebben a felismerésben és ragaszkodjunk annak megéléséhez;
- Imádkozzunk, hogy senkit meg ne botránkoztassunk, senkit hitében ne gyengítsünk és erkölcstelenségre ne buzditsunk.

Ima: Mennyei Atyánk! Bocsásd meg ha megbotránkoztunk valakit. Add, hogy erősek legyünk a hitben és soha többé ne botránkozzunk vagy botránkoztassunk meg másokat. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése