2007. november 8., csütörtök

Kegyelemmel teljes

(Lk 1:26-38) Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.'' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége'' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?'' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen'' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.'' És eltávozott tőle az angyal.

Szemlélõdés

Gábriel arkangyal megjelenik Máriá előtt és elõtte meghajolva, nagy tisztelettel köszönti őt. Ellenképe lehet ennek János lélekben való találkozása az angyallal, a Jelenések könyvében:

(Jel 19.10) Lába elé borultam, hogy imádjam, de õ így szólt: „Vigyázz, ne tedd! Szolgatársad vagyok, neked és testvéreidnek, akik tanúságot tesznek Jézusról. Az Istent imádd!”

Ha egy ilyen hatalmas arkangyal meghajolt Mária elõtt, akkor milyen nagy tisztelet jár ki a Szûzanyának?... Mária zavarba jön és elcsodálkozik az angyal beszédén. Még nem érti teljesen, hogy milyen nagy mûvet hoz létre benne az Úr. Erre csak akkor jön rá ténylegesen, amikor a Szenlélektõl indittatva elmondja Erzsébetnél a Magnificatot.

Az angyal bátorítja Máriát az õ nagy hivatásában. Elmondja neki, hogy az Úr vele van és tudtára adja, hogy Erzsébet nénje is várandós. Azt gondolom, hogy ezt azért is teszi, hogy Mária társat kapjon, akinél lelki támaszra és erõsítésre lel. Az Úr angyala csak akkor távózik el, amikor Mária igent mond. Az evangelista fontosnak tartotta lejegyezni, hogy az angyal csak akkor távózott, miután Mária válaszolt...




Mária kegyelemmel teljes

Mi a kegyelem?

A megszentelõ kegyelem, az a lélekbe áradó természetfeletti és állandó járulék, amely által valóságosan, habár csak járulék formájában, részesedünk Isten természetében és életében. A kegyelem hasonlatos az álandóan ömlõ forrásvízhez, csúrgó drága olajhoz, vagy a hömpölygõ lávához, amely folyamatosan betölti a szívünket, lelkünket, lényünket.

A megszentelõ kegyelem hatásai

- Megigazulttá, szenté teszi a lelket;
- Isten ellenségébõl, Isten barátjává teszi az embert;
- Isten fogadott fiává és a menyország örökösévé teszi a hívõt.

Mária kegyelemmal való teljességének három forrása

- Mária bensõ kapcsolata Krisztussal: minél közelebb áll valami a kútfõhöz, a forráshoz, annál nagyobb mértékben részesül ennek hatásaiban;
- Istenanyaságra való kiválasztottsága: Isten egyik kiváló sajátossága, hogy akiket országában bizonyos méltóságra vagy tisztségre ruház fel, azokat erre a méltóságra és tisztségre elõ is készíti;
- Mint kegyelmi közbenjárónak az emberiséghez való viszonya: Szûz Mária az egész emberiségre nézve a kegyelem közvetítõje, mivel a kegyelem kútforrását és teljességét fogadta méhébe és szûlte a világra.

Mária nem csak egy csatorna a kegyelem közvetítésében, hanem annak részesedõje, megélõje és szereplõje is.

Mária kegyelem bõsége összehasonlítva Krisztuséval, az angyalokéval és a szentekével

- Míg Krisztus kegyelemmel való teljessége abszolut, autonóm és kifogyhatatlan forrás, addig a Máriáé viszonylagos, azaz Krisztushoz viszonyúl;
- Mária kegyelembõsége nagyobb, mint az angyalok vagy a szentek kegyelembõsége eggyüttesen, mivel annyival nagyobb az õ hivatása.

Mária a kegyelemben való állandó gyarapodása

A szeplõtelen fogantatás után, a személyes bûn elleni vértezettségen túl:
- A Szentlélek egésszen sajátos bennelakása a várandóság kilenc hónapja alatt, amíg az örök Igét hordozta;
- A kegyelemben való gyarapodása a szentségek vétele által, a Szentlélek leereszkedése és az Egyház megszületése után;
- A kegyelemben való gyarapodása érdemszerzõ cselekedetei révén: mivel a Szûzanya minden cselekedete tökéletes, ezért nagy érdemszerzõ erejû is.

Egy anya kérését nem utasítja vissza az õ fia. Egy jó anya kérését, nem tudja visszautasítani egy jó fiú. Az Ember Fia nem tudja visszautasítani Isten és az Egyház Anyja kéréseit.

Befejezõ ima: Uram Jézus! Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen nagy dicsõségre hívtad meg a Szûzanyát. Vezess el minket Édesanyád csendes hajlékához. Úr angyala köszönti a boldogságos Szûz Máriát... Ámen.

1 megjegyzés: