2007. november 8., csütörtök

Legyetek eggyek

1 Kor 1:10

Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban.

Ezt a témát a mai magyarországi vagy erdélyi politikai-társadalmi helyzet hozta fel bennem. Annélkül, hogy tényekrõl, konkrét helyzetekrõl beszélnék, szeretném ha megvizsgálnánk azt a Szentírás és a keresztény tanítás fényében.

Már az elsõ keresztények között támadtak viszályok, pártoskodások, ezért Szent Pál szükségesnek látta inteni õket:
(1 Kor 1.10) Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban.

Mindnyájan tudjuk, hogy mennyire káros a viszály egy közösségnek és mennyire fontos az egység.

Az egység titka az egyetértés

Az Úr Jézus Krisztus elénkbe tárta ezt az igazságot, mind egy univerzális törvényt:
(Mt 18.19) Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól.

Isten igéje törvényszerûen müködik. Amint biztosra vesszük, hogy a villamos konektorba lévõ áram meghajtja a villanymotort, ugyanúgy biztosra vehetjük, hogy Isten igéje késedelem nélkül beteljesedik:
(Iz 55.10-11) Amint az esõ és a hó lehull az égbõl, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, és termõvé, gyümölcsözõvé teszi, hogy magot adjon a magvetõnek és kenyeret az éhezõnek, éppen úgy lesz a szavammal is, amely ajkamról fakad. Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem végbeviszi akaratomat, és eléri, amiért küldtem.
(Mát. 5.18) Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, * a törvénybõl egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.

Ezért kulcsfontosságú az egyetértés, ami óriási ajándék.

Minden közös akció sikerének titka az egyetértés

Ha csak két ember is egyetért valamiben, akkor Isten megadja azt nekik, na persze, ha az nem ellenkezik Isten akaratával vagy a dolgok természetével. Persze az is fontos, hogy az egyetértés az érdekeltek között jõjjön létre, nem pedig a helyzeten kivül állókkal.

Egyetértés közösségi szinten, nemzeti szinten

Az egyének közötti szabályok vagy a közösségeken belõli egyetértésre vonatkozó szabályok, érvényesek nemzeti szinten is:
(Mk 3.24-25) Ha valamely ország meghasonlik magával, az az ország nem állhat tovább fenn. Ha egy ház meghasonlik magával, az a ház nem állhat fenn tovább.
(Lk 11.17) De õ átlátott rajtuk, azért ezt mondta nekik: „Minden önmagával meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik.


Lásd a NATO egységének megtörése az iraki ûgyben és ennek káros következménnyei, vagy például a mai erdélyi magyarság megosztottsága.

Az avarok történelme, intõ példa

A VI. század végétõl az avarok nagy hatalommá nõtték ki magukat Kelet és Közép Európában. A mai Magyarország, és Erdély uralmuk alatt állt több mint 200 évig. A VIII. században Nagy Károly második hadjárata idején a két avar vezér, a khágán és a jugur között meghasonlás történt, így a francia király megsemmisitõ csapást mért az avarokra. 150 év múlva azt írták az avarokról, hogy “hírük, hamvuk sem maradt”.

Ma ugyanez a helyzet az erdélyi magyarság körében: az egyik vezér leléptette a másikat, az pedig új hasereget szervezett, hogy fellépjen ellene. Az elõbbi útját állta, hogy ne érvényesüljön, az utóbbi pedig ellene támad. Tény az, hogy ma két hadsereg áll egymás ellen ugyanabból a népbõl, miközben a határon az ellenség.

Mit lehet tenni?! A megoldás az ima, a böjt, és a Szûzanyának való felajánlás! És persze egy határozott igen az egyetértésre.

Sajnos, gyakran, azok akiknek hivatásuk lenne a népért imádkozni, vagy az egyik, vagy a másik oldalon kardoskodnak, pedig az ige azt mondja, hogy ne legyünk pártos nép:
(Ez 2.5-8) Õk pedig vagy hallják, vagy nem hallják, mivelhogy pártos ház, hadd tudják meg, hogy próféta volt köztük. Te pedig, embernek fia, ne félj tõlök, és az õ beszédöktõl se félj; ha bogácsok és tövisek * vannak is veled, és ha skorpiókkal lakol is együtt; beszédöktõl ne félj, orczájoktól ne rettegj, mert õk pártos ház. És szóljad az én beszédimet nékik, vagy hallják, vagy nem, mert pártos ház. Te pedig, embernek fia, halld meg a mit én néked szólok. Ne légy pártos mint ez a pártos ház, nyisd föl szádat, és egyed, a mit én adok néked. ( idézet a Károli Szentírásból)

A Szent István féle szentírásban a “pártos” helyett lázadó áll, ami azt jelenti, hogy Isten igazsága ellen lázadó, vagyis emberi érdekek szerint pártoskodó.

Történelmi példák

A Szûzanya a Fatimai jelenésben kérte a pápától Oroszország felajánlását, mert ha nem, Oroszország el fogja terjeszteni tévedéseit az egész világban. Lucia nõvér el is jutatta az ûzenetet a pápához, de a felajánlás késett. II János Pál volt az a pápa aki komolyan vette a Szûzanya kérését:
- 1981 május 13-án Ali Agca rálõ II. János Pál pápára;
- 1982 május 13-án II János Pál pápa feajánlja magát Fatimában a Szüzanyának;
- 1984-ben II. János Pál pápa felajánlotta Oroszországot a Szüzanyának ( ha nem is tökéletesen...);
- 1989-ben összeomlik a keleti kommunista blokk;
- 2000 október 8-án II János Pál pápa, az Egyház összes püspökei jelenlétében felajánlotta az egész világot, és a harmadik évezredet a Szûzanyának.




A mai helyzetben ránk férne összegyûlni Csíksomlyóra és ünnepélyesen felajánlani az erdélyi magyarságot a Szûzanyának.

Befejezõ ima: Uram, irgalmazz nekünk. Szûzanyánk segíts ma rajtunk. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése